Hvis du har købt eller kigger på at købe hus for første gang, så er der nogle ting, du skal vide om din nye bolig.

Indenfor skal der selvfølgelig gøres rent som i alle andre boliger, men hvad med udenfor? Et hus kommer nemlig med noget mere vedligeholdelse end en lejlighed, og det er bedst at være klar og forberedt, så der ikke dukker ubehagelige overraskelser op hen ad vejen! Man kan nemlig selv gøre rigtig meget for, at hjemmet kommer til at virke mere indbydende.

Tagrender og skorstene

Tagrenderensning er en af de sure pligter, en boligejer må leve med. Skidt og slam samler sig, og indimellem skal der tømmes ud. Tagrenderensning er nødvendigt for at få drænet vand fra tag og tagrender. Du kan bestille en professionel eller rense tagrenderne selv, men uanset hvad, så er det noget, der skal gøres.

Lidt ligesom tagrenderensning skal skorstenen rensens, hvis du har sådan én – men det bør du ikke selv gøre. Her bør du hyre en skorstensfejer, der med jævne mellemrum kommer helt automatisk og renser sod og skidt ud.

Det er nødvendigt at rense skorstenen, da du ellers kan forårsage ild i opløbet eller snavs i stuen. Kort sagt: Hvis skidt kan samles, så skal de renses!

Havens vedligeholdelse

Det kommer nok ikke som et chok, at haven ikke passer sig selv. Træer skal beskæres, bede skal holdes, græsset skal slås. Hvis du ikke er et havemenneske, så er det en rigtig god idé at få det hele overstået på én gang.

Hvis du sætter en eller to dage om året af til at ordne have og hæk, så bliver det ingen problemer at holde den. Skriv det i kalenderen og få det gjort, måske med lidt hjælp fra naboer, venner eller familie, og få det overstået.

Jo længere tid, du lader haven stå, desto større er risikoen for, at du får behov for en professionel havemand. Du kan sagtens ordne haven selv, men hvis du ikke gør det, og den bliver for meget, er du på et tidspunkt nødt til at søge hjælp.

Så sæt kryds i kalenderen i foråret og sensommeren, og brug en dag i haven på at få ordnet det, der nu skal gøres!